Bruikbaarheid

De bruikbaarheid van kunststof raamkozijnen en andere kozijnen is afhankelijk van een aantal verschillende elementen. Kijk onder andere goed naar de stijfheid, die de vervorming als gevolg van belasting kan aanduiden. Daarnaast zijn de bediening en de toegankelijkheid van belang. De bediening mag niet te zwaar, maar ook niet te licht zijn en de toegankelijkheid heeft te maken met breedte- en/of hoogtematen.

Stijfheid

Gevelelementen zijn niet-dragende elementen, maar dat neemt niet weg dat ze een bepaald gewicht te dragen hebben. Raamkozijnen van hout dienen bijvoorbeeld hun eigen gewicht te tillen en goed om te gaan met belastingen van buiten. Het kozijn dient weerstand te bieden aan windbelasting en stootbelasting, zonder hierbij te vervormen. Het Bouwbesluit stelt overigens geen eisen aan de stijfheid, maar alleen aan de randvoorwaarden voor andere eisen, zoals de sterkte van het glas in het kozijn.

Bediening

Binnen de bruikbaarheid van raamkozijnen is het daarnaast van belang dat de bediening niet te zwaar, maar ook niet te licht is. Er worden hiervoor geen specifieke regels gesteld door de regelgever, maar de diverse marktpartijen maken gebruik van verschillende richtlijnen. Op het moment dat invaliden, ouderen of juist jongeren gebruik maken van de kunststof raamkozijnen, of die van andere materialen, is het van belang dat de bediening niet te zwaar is. Dit maakt het mogelijk om de kozijnen in verschillende situaties te gebruiken, zonder dat de persoon hiervoor veel kracht nodig heeft, of lastige handelingen uit dient te voeren.

Toegankelijkheid

Ten derde richten we ons op de toegankelijkheid. In de voorschriften met betrekking tot raam- en deurkozijnen spreken we van vrije doorgang of vrije hoogte", wat betrekking heeft op de minimale maten voor de breedte en/of de hoogte. Als vrije doorgang voor kozijnen gaan we over het algemeen uit van 0,850 meter,

Toegankelijkheid

al geldt dit niet voor invaliden of ouderen. Als vrije hoogte rekenen we met 2,300 meter. Deze hoogte maakt het mogelijk om ons vrij door het kozijn te bewegen, iets dat vooral belangrijk is op het moment dat we zorgen voor een deur in het kozijn.

Technische eisen aan kozijnen

  • Brandveiligheid
  • Bruikbaarheid
  • Energiezuinigheid
  • Gezondheid
  • Milieu
  • Veiligheid

Gratis en vrijblijvend kozijnen offertes aanvragen

Wilt u weten wat het laten plaatsen van nieuwe kozijnen u zou kosten?<br>Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.<br>Alle soorten kozijnen (kunststof, hout, aluminium, staal)<br>Met garantie<br>Landelijke dekking<br>Eenvoudig prijs en kwaliteit vergelijken<br>Aanvragen is volledig gratis en verplicht u tot niets.