Standaard afmetingen van kozijnen

De afmetingen van kozijnen kunt u voor een groot deel af laten hangen van uw persoonlijke voorkeur. Wilt u een kozijn met afmetingen waar u gemakkelijk door naar binnen of naar buiten kunt treden, of is het voor u vooral van belang dat u meer licht toe kunt laten in de ruimte?

Gangbare afmetingen voor deuren

Met het oog op de gangbare afmetingen van kozijnen richten we ons vooral op de deuren. Deze dienen te zorgen voor een vrije doorgang, op basis van het Bouwbesluit. We maken over het algemeen gebruik van kozijnen voor deuren met een breedte van 780, 830, 880, 930 of 1030mm. Dit laatste komt vooral voor op het moment dat we woningen bouwen voor ouderen, aangezien zij wat meer ruimte nodig hebben om zich vrij te kunnen bewegen. Qua hoogte zijn de kozijnen beschikbaar in 2115 en 2325mm. De dikte van de kozijnen bedraagt doorgaans 38 of 54. In veel van de gevallen maken we tegenwoordig gebruik van een dikte van 54mm, omdat de kozijnen op die manier in aanmerking kunnen komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Schaven bij renovaties

In de meeste gevallen worden afmetingen van de kozijnen al in de fabriek bepaald, waardoor de kozijnen kant-en-klaar worden afgeleverd. Zelfs wanneer de kozijnen wat scheef dienen te zijn om aan de situatie in de woning te voldoen is het mogelijk om deze op voorhand te laten produceren. Wat dat betreft komt het nog maar weinig voor dat de kozijnen ter plaatse op maat worden gemaakt. Dit zien we eigenlijk alleen terug bij renovaties.

Vrije hoogte en vrije doorgang

De afmetingen van de kozijnen dienen er volgens het Bouwbesluit bij een deur voor te zorgen dat er sprake is van een vrije doorgang. Dit betekent dat de deur minimaal 0,850 meter breed dient te zijn en een hoogte dient te hebben van 2,300 meter. Dit maakt het mogelijk om ons vrij door de deur heen te bewegen. De vrije doorgang dankzij de afmetingen van de kozijnen zorgt ervoor dat we vast kunnen houden aan een standaard, om in woningen en panden soepel gebruik te kunnen maken van deuren, en eventueel ook de ramen.

Informatie over kozijnen

  • Wat zijn kozijnen?
  • Technische eisen aan kozijnen
  • Beglazing
  • Afmetingen van kozijnen
  • Vormgeving van kozijnen
  • Het plaatsen van kozijnen
  • Ventilatie
  • Regelgeving & omgevingsvergunning

Gratis en vrijblijvend kozijnen offertes aanvragen

Wilt u weten wat het laten plaatsen van nieuwe kozijnen u zou kosten?<br>Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan.<br>Alle soorten kozijnen (kunststof, hout, aluminium, staal)<br>Met garantie<br>Landelijke dekking<br>Eenvoudig prijs en kwaliteit vergelijken<br>Aanvragen is volledig gratis en verplicht u tot niets.